De Flex-bv is een groot succes. Maar aan een bv zitten ook de nodige haken en ogen, aldus Paul van der Kwast.

Sinds 1 oktober 2012 is het makkelijker en goedkoper om een bv op te richten. De Flex-bv, zoals de ‘nieuwe’ bv ook wel wordt genoemd, is een knallend succes, volgens recent onderzoek waarover het Financieele Dagblad berichtte.

Het aantal nieuwe bv’s nam de afgelopen twaaf  maanden namelijk toe met 55 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Notarissen zagen een minder sterke toename, 20 tot 30 procent, maar ook dat is substantieel.

Feit is dat het oprichten van een bv makkelijker en goedkoper is dan voorheen. Voor ondernemers die toch al een bv wilden oprichten, is dat een duidelijk voordeel. Maar ik denk dat het versoepelen van de regels ook heeft geleid tot een toestroom van ondernemers voor wie een bv helemaal niets toevoegt of zelfs geld kost.

Aansprakelijkheid bij bv

De meest genoemde voordelen van een bv zijn lagere belastingen en het beperken van je aansprakelijkheid. Om met dat laatste te beginnen: als ondernemer met een eenmanszaak ben je hoofdelijk aansprakelijk. Als jouw bedrijf verlies lijdt en de schuldeisers staan aan de deur te rammelen, moet je eerst je privé-rekening aanspreken. Als dat niet genoeg is vervolgens je spaargeld en beleggingen; zelfs je huis is niet veilig voor schuldeisers.

Bij een BV kan dat allemaal niet. Je aansprakelijkheid is in theorie beperkt tot wat je erin hebt gestopt. Maar in de praktijk ligt het genuanceerder. Als je er een potje van maakt en de bv gaat failliet door aantoonbaar wanbeleid of door je niet aan de fiscale regels te houden, weten de schuldeisers c.q. de Belastingdienst je heus wel te vinden en kan de rechter jou veroordelen de schade te vergoeden aan schuldeisers.

Belasting bv en gebruikelijk loon

Ook de fiscale voordelen worden overschat. Het is waar dat je over dividend uit je bv uiteindelijk maar 40 procent belasting betaalt(zolang de jaarwinst onder de twee ton blijft. Eerst betaal je namelijk 20 procent winstbelasting en over de resterende 80 procent van die winst nog eens 25 procent (in 2014 zelfs tijdelijk maar 22 procent), zodat je netto 60 procent overhoudt.

Winst binnen een eenmanszaak wordt al snel tegen 52 procent belast. Alleen: als directeur-grootaandeelhouder (dga) mag je niet alles uitkeren als dividend, maar moet je jezelf een bepaald jaarsalaris geven. Soms accepteert de fiscus het wettelijke minimum van 43.000 euro, maar vaak is dat veel meer. In de wet staat namelijk dat dit salaris minimaal 70 procent bedraagt van wat in jouw sector gebruikelijk is voor het werk dat je doet.

Dus als advocaat of arts met een bv moet je jezelf veel meer dan 43.000 euro aan salaris geven. Vanaf 2015 wordt dit minimum waarschijnlijk verhoogd tot 90 procent van wat elders gebruikelijk is. Dat betekent dat voor veel dga’s een nog groter deel van hun inkomen tegen 52 procent wordt belast.

Los van dat minimumsalaris is een bv voor een ondernemer volgens deze rekentool van Z24 pas bij een winst van meer dan 130.000 euro fiscaal voordelig. Je loopt namelijk enkele aftrekposten van een eenmanszaak mis; bovendien zijn de administratieve lasten van een bv hoger.

BV klinkt beter

Ik denk dat veel oprichters van een bv niet goed over de gevolgen van hun stap hebben nagedacht en zich door een adviseur een bv hebben laten aanpraten. Of ze vinden het wel stoer, een eigen bv.

Een eenmanszaak klinkt toch een beetje als een speelgoedbedrijf, iets voor starters of kansloze zzp’ers. Met een bv tel je pas mee, dat werk.

Volgens een recente poll onder de lezers van het ondernemersvakblad BV Rendement denkt 38 procent van de eigenaren van een bv wel eens na over het omzetten van hun bv in een eenmanszaak. Het zou mij niets verbazen als dat percentage over een paar jaar nog hoger ligt.

Lees ook:

 Paul van der Kwast: de BV als pinautomaat

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl